ارائه كننده آموزه هاي علمي و ارائه راهكارهاي موفقيت

آداب درس خواندن

«آداب مطالعه»

آدابی که رعایت آنها در مطالعه شایسته و نیکوست

1.      در هنگام ناراحتی، خستگی، کسلی، خواب آلودگی، گرسنگی، سیری مفرط، هوای آلوده، خشم، ترس، آشفتگی فکر، شتاب مطالعه نکنید.

2.      در هنگام نوشیدن، خوردن، دراز کشیدن، گوش دادن به رادیو و گفته های دیگران، تماشای تلویزیون، صحبت با دیگران مطالعه نکنید.

3.      مطالعه را با تفکر زینت دهید و از هر مطلبی به آسانی نگذرید.

4.      یادداشت برداری و خلاصه نویسی مطالب را فراموش نکنید.

5.      از عادتهایی نظیر حرکت دادن پا، بازی کردن با مو و ناخن و ..... در هنگام مطالعه خودداری کنید و خود را به مطالعه عادت دهید.

6.      پیش از شروع مطالعه ابزار مورد نیاز برای علامت گذاری و خلاصه نویسی و .... را آماده کنید تا ضمن مطالعه برای پیدا کردن آنها تمرکز خویش را از دست ندهید.

         (برای یادگیری مراحل مطالعه حتما دوباره به این سایت سر بزنید)

 

مراحل مطالعه:

شناسایی کتاب و انتخاب صحیح مورد مطالعه: بر اساس نیاز یا علاقه این انتخاب صورت می گیرد.

مطالعه اجمالی و سریع: این مرحله زمینه را برای هموار کردن و آسان نمودن مراحل دیگر آماده می سازد.

مطالعه تفصیلی و دقیق: دوباره خوانی و دقیق خوانی متن است و برای فهم و درک مطالب و یادگیری و یاد سپاری نکته های مهم و اساسی انجام می گیرد. در این مرحله دانش شخص بارورتر می گردد و پاسخ اکثر مجهولات خویش را در هنگام مطالعه دقیق پیدا می کند.

بررسی و ارزیابی: در این مرحله آشنایی با روش نقد و آگاهی از روش استنتاج از ابزار و وسایل مهمی است که از دید یک مطالعه کننده تیزبین پوشیده نمی ماند. بایستی توجه داشت که  در هنگام خواندن متناسب با معلومات خویش و محتوای کتاب بایستی مطالبی در ذهن سپرده شود تا در موقع نیاز بتوان از آن سود جست.

علامت گذاری و یادداشت برداری:

در این مرحله مطالب و عبارات مهم علامت گذاری می شود و همچنین مطالب گسترده در قالب جملات کوتاه و کامل که محتوای اصلی را  در عبارات ساده بیان می کند در حاشیه کتاب و یا برگه های کوچک یادداشت می شود.

بازخوانی و بازگویی: پس از مطالعه اولیه به مصداق عبارت" درس یک حرف است اما تکرار آن هزار بار " مرور و بازخوانی صحیح مطالب ضروری است .

استفاده کاربردی از مطالب آموخته شده: فرجام و نتیجه دانش بایستی به کنش منتهی شود زیرا در غیر اینصورت همانگونه که انسان تنها با خواندن قوانین رانندگی راننده نخواهد شد به همین ترتیب نیز کسی هرگز با خواندن و فراگرفتن مراحل مطالعه به مطالعه عمیق و صحیح و اثر گذار دست نخواهد یافت مگر آنکه این مراحل را در عمل و هنگام مطالعه بکار ببندد.

عوامل مطالعه:

1.      درک ضرورت و احساس نیاز به مطالعه و موضوع آن.

2.      داشتن انگیزه ٬ علاقه و حوصله در کار مطالعاتی.

3.      پاسخ خواهی مجهولات درونی و برونی خویش.

4.      تصمیم و کوشش برای بکار گیری روش صحیح مطالعه و اندیشیدن در هنگالم مطالعه.

5.      آشنایی با انواع مراحل و شیوه های مطالعه و بکار گیری شرایط و آداب آن.

6.      رفع موانع مطالعه.

7.      تلخیص و یادداشت برداری از مطالب

8.      یادسپاری و یادآوری و بکارگیری مطالب

9.      بالا بردن معلومات و سطح آگاهی.

10.  برخورداری از سیر مطالعاتی و مطالعه تدریجی.

موانع مطالعه:

1.      بی علاقگی و نا آشنایی نسبت به موضوع:   قبل از مطالعه موضوع و علاقه و سطح معلومات خود را نسبت به موضوع انتخابی بسنجید و سپس به مطالعه بپردازید.

2.      عدم تمرکز حواس: عواملی که تمرکز حواس شما را از بن میبرند را شناسایی کرده و در صدد رفع آن برآیید. مثلا عواملی مثل خیالها آرزوها مشکلات ناراحتیهای فکری و ....... از عواملی هستند که تمرکز شما را ازبین میبرند بنابراین سعی کنید تا این عوامل را از خود دور کنید.

3.      توجه نکردن به مراحل و شیوه مطالعه: با شناخت و بکارگیری متناسب هر کدام از مراحل مطالعه در جایگاه خود میتوان بر این مانع چیره شد.

4.      رعایت نکردن آداب مطالعه: از موانع دیگر عدم دقت در کیفیت درست نشستن از نشاط لازم برخوردار نبودن نامناسب بودن زمان و مکان و نظایر آن است که با بکارگیری همت و تلاش خویش باید در رفع این مانع کوشید.

5.      بی نظمی در مطالعه: بایستی حتما در مطالعه از سیر منظم و منطقی  برخوردار باشیم.

6.      کمّی نگری بجای کیفی نگری: حتما بایستی همیشه به این نکته توجه داشته باشیم که چه مقدار یاد گرفته ایم نه اینکه چه مقدار خوانده ایم

7.      نوع و طرز نوشتاری کتاب:  ناشران عزیز حتما بایستی به این نکته توجه داشته باشند که  طرح جلد جنس کاغذ رنگ و نوع تصویر نوع تایپ سبک نگارش و سبک صفحه بندی و ..... میتواند موجب ترغیب خواننده به مطالعه و در صورتی که موارد ذکر شده از کیفیت مطلوب برخوردار نباشد میتواند یکی لز موانع مطالعه باشد.

8.      یکنواختی موضوع و مدت مطالعه: با ایجاد تنوع در موضوعات مطالعه و در نظر گرفتن استراحت مناسب در بین خواندنمی توان بر این مانع و آفت مطالعه غالب آمد

9.      نداشتن راهنما: با مشورت و همفکری و همکاری راهنمایان دلسوز و با تجربه میتوان این مانع را برطرف کرد.

گزارش تخلف
بعدی